Cizinci a památky

13:46

Výsledek obrázku pro památky čr
Jelikož já i moji rodiče máme rádi kulturu a historii, každé léto jezdíme po všech možných hradech, zámcích a ostatních kulturních památkách v Čechách. Už několikrát se nám stalo, že s námi měli prohlídku cizinci a já si všimla, že se chovají jinak než my.

1) Francouzi na Karlštejně: Na prohlídku Karlštejna jsme jeli předloni. Pokud jste tam někdy byli, nejspíš víte, kolik turistů tam je. Mraky. Možná, že na Karlštejně je víc cizinců než Čechů, přece jen je to jeden z našich nejznámějších hradů. My měli ve skupině francouzskou rodinu. Česky nerozuměli a prohlídka v jejich rodné řeči byla asi příliš drahá, takže šli s českou výpravou. První, co nám průvodkyně řekla bylo, abychom nic nefotili. Všichni jsme to odsouhlasili a prohlídka začala. Francouzi samozřejmě neměli tušení, co průvodkyně vykládala a tak si začali vesele fotit. Domluvit se s nimi a dát jim najevo, že to se nesmí, byl nadlidský úkol, protože hrdí Francouzi přece nebudou odpovídat anglicky! Nakonec se to nějak vyřešilo, ale o pár místností dál se mladší syn posadil na vystavované křeslo. Když byl napomenut, že není povoleno se ničeho dotýkat, celá rodina se tvářila strašně uraženě.

Výsledek obrázku pro karlštejn interiér

Kdyby vám přece jen přišlo, že to není zas tak strašné, tak poslouchejte, co měli na sobě. Možná, že u nich je to normální, nevím. Jsem zvyklá, že Češi na památky chodí jakž takž slušně oblečeni nebo jsou přinejmenším oblečeni normálně. Nemyslím si, že by někoho napadlo jít na Karlštejn v teplákách a žabkách. Ano, přesně tak, tohle na sobě měla celá francouzská famílie. Kultura navždy!

Výsledek obrázku pro karlštejn

2) Rusové ve Velkém Březně: Ve Velkém Březně jsme byli letos. Není to příliš známý zámek, ale i přesto jsme absolvovali prohlídku v poměrně početné skupině a to včetně cizinců. Tentokrát to byli dva Rusové a jedna Ruska. S námi ve skupině byl ještě starší pán, který si s sebou nosil židli, aby si vždy v místnostech mohl sednout. Jeden z Rusů si zřejmě myslel, že když sedí on, tak proč by si nemohli sednout ostatní, že? Oprášil staré křeslo a sedl do něj. Ve chvíli, kdy ho průvodce zvedl a řekl mu, že není dovoleno dotýkat se exponátů, protáhl obličej a celý zbytek prohlídky se tvářil, jako by na něm byla spáchána největší křivda na světě.


(takhle se tvářil, haha)


Vždycky, když něco podobného vidím, říkám si, jak asi jiné národy vidí svoji historii a kulturu. Chovají se u sebe doma stejně jako u nás? Nebo se u nás chovají jako prasata, protože to není u nich? (Samozřejmě vím, že tohle chování neplatí pro každého, že většina jich může být slušná.) Setkali jste se někdy s něčím podobným?


Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Podle mě je to taky člověk do člověka a nedá se takhle soudit celý národ. :) Každopádně zajímavé poznatky :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat