Pokémon GO

11:56


Je to teprve týden, co tahle hra v některých státech vyšla, ale už je z ní celosvětový fenomén. V dnešním článku se dočtete, co si o hře Pokémon GO myslím já.

Jako malá jsem seriál s Pokémony viděla možná jednou a celé to šílenství šlo hodně mimo mě. Když jsem se letos dočetla, že má vyjít tahle hra, přišlo mi to jako docela zajímavý nápad a tak nějak jsem počítala s tím, že až vyjde, budu ji taky hrát. Co ale změnilo můj názor?

Je sice super, že díky tomu, že Pokémoni se vyskytují na různých místech ve městě, chodí lidé ven, ale na druhou stranu je docela smutné, že dnešní člověk potřebuje hru na mobilu, aby zvedl zadek a šel ven. Stejně to jediné, co tam bude dělat, je koukat do telefonu. S tím je spojené nebezpečí, že se někdo nerozhlédne a srazí ho auto. Nebo autobus.

Lidé, lovící Pokémony, nedávají pozor na ostatní svět a zrovna včera po čase stráveném pobíháním po městě sáhlo několik lidí do kapsy a zjistili, že nemají peněženku. Zloděj přišel, viděl, že pán si chytá Pokémony a v pohodě ho vybral, aniž by si ho dotyčný všiml. Smůla.

Chápu, že pro fanoušky je fakt krása jít po bytě/domě/městě/kdekoliv a potkávat Beedrilla, Pikachua, Jigglypuffa nebo Mewtwoa. Ale tady je věc, co mi vadí nejvíc. Nikdo z nás v podstatě neví, kam se můžou naše data nahrávat, ani kolik našich soukromých informací se tam někam nahrává. Už je dost známá věc, že ne všechny webkamery se vypnou, když je vypnutý počítač. Proč si tedy myslíme, že kamera na telefonu nenahrává? Já nevím, jak ostatní, ale já nemám zájem o to, abych v bytě hledala Pokémona, všude mířila kamerou a pak byla vykradená. Jak můžu vědět, že všechno, co vidí moje kamera, nevidí ještě někdo další? Kde vezmu jistotu, že se do "velitelství Pokémonů" někdo nehackne a neukradne moje data? Ten dotyčný pak zná úplně dopodrobna celý můj byt. Jediné, co mu bude stačit je počkat si, až půjdu lovit další Pokémony a má přístup ke mně domů volný. Říkejte si o mně, že jsem paranoidní, ale pravdou zůstává, že vlády využívají aplikace k průniku do našeho soukromí a pomocí různých vychytávek jim dáváme přístup do sfér, kam bychom je normálně ani omylem nepustili.

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Souhlasím. <a href="http://lenja-awakened-dreamer.blogspot.cz/>Awakened Dreamer</a>

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že je docela hlúposť čo si napísala :D Kamera ta môže nahrávať aj keď používaš instagram, snpachat alebo hocičo podobné :D A to že až pojdeš lovit tak ta prídu vykradnúť :D Veľa ľudí má v mobile nastavenie polohy, keď používajú google mapy atď., a to znamená že keď pôjde von niekto ho príde vykradnúť? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom proto, že má člověk jiný názor než ty neznamená, že jeho názor je hloupost. Já respektuju lidi, co se mnou nesouhlasí (a možná ty by ses to měla naučit taky). Vtip je v tom, že většina lidí si soukromí v telefonu nijak nekontroluje. Co jim aplikace napíše, to odkliknou, aniž by se zaobírali nějakými "možnostmi zabezpečení". I tak asi dík za přečtení.

      Vymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím. Je smutné, že potřebujeme hru na mobilu, abychom zvedli řiť a šli se projít. Musím se přiznat, źe jsem dneska neodolala a stáhla si jí taky, mé dětské já si říkalo a nějaké to zadostiučinéní. Na jednu stranu je pravda, že ta kamera, data atd jsou docela hazard se soukromím, nicméně, dneska se tomu vyhneme pouze dřevorubeckým životem někde na samotě na sibiři... Což je dost hrozné.

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle úhel pohledu mě vůbec nenapadl (já si to ani nestáhla, dozvěděla jsem se o tom vlastně dneska), na druhou stranu, pokud si někdo uvědomuje to, co ty, můžeš je přeci "hledat" jen venku. Nebo, to je vážně někdo hledá po bytě? :D A vlastně tak nějak je pravda, že kdyby to brali z instagramu, snapchatu, facetime, skype a poloh, pak bychom nemohli používat nic...
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle blbost mi strašně leze krkem... :) Už od začátku -.-

    OdpovědětVymazat