Chmelová brigáda? Děkuji, nikdy víc.

22:40


Ze všech stran jsem vždy slýchávala, jak byla chmelová brigáda skvělá a úžasná zkušenost. Díky těmto ohlasům jsem se bez váhání přihlásila, když nám ve škole bylo nabídnuto brigády se zúčastnit. Kdybych věděla předtím to, co vím teď, jela bych? Odpověď je zřejmá už z mého nadpisu. Ne, nejela bych už nikdy více. Hned se dozvíte proč.

Když jsme přijeli na místo, kde jsme měli spát, zjistili jsme, že je to jakási papírová ubytovna, kde se za posledních 20 let vůbec nic nezměnilo. Nečekali jsme žádný luxus, to určitě ne, ale mít okna a dveře, která jdou bez problémů otevřít a zavřít kdykoliv je potřeba, to by nebylo úplně od věci.
Když opomenu počmárané zdi s daty už počátku 70. let minulého století a palandy, kde člověk nahoře spal jenom na pérkách a všichni měli strach, že se v noci pohne a propadne a s ním spadne i všechen odpad, který předchozí obyvatelé mezi péra zastrkali, musím se znovu vrátit ke klikám. Hned pět minut po našem příjezdu na nás vypadla klika od pokoje, takže kamarádka musela vylézt oknem, aby se dalo otevřít zvenku. Stejný problém byl i na záchodech. Ty byly čtyři a z toho u dvou padala klika a jeden se ucpával.
Dále je tu klika u okna, která má za úkol udržet okno zavřené. Přesně v tom svém jediném úkolu selhávala. Sedíme a bavíme se a najednou v okně stojí brigádník ze skupiny, která bydlí vedle nás, v přiopilém stavu (proč ne, vždyť už bylo 18 hodin) a obtěžuje nás, abychom šli s ním k táboráku. Když jsme se ho zbavili a zjistili jsme, že okno se nedá zavřít, začali jsme se obávat noci. Ukázalo se, že oprávněně.
Později toho večera jsme zaslechli, že několik mužů z té opilé skupinky kolem ohně se oknem v některém z pokojů dostalo dovnitř a bouchali na všechny dveře a obtěžovali každého, aby šel s nimi pít. Když nikdo nešel, s nadávkami odešli.
Když jsme se večer rozhodli, že je čas jít spát, začal se zbytek opilých buranů vracet z hospody. Šli, pokřikovali a nenapadlo je nic lepšího, než začít bušit do oken. Došli k nám a bušili tak dlouho, až nám okno vysklili. Učitelé tedy zavolali na policii, která asi po půl hodině přijela a nějak sjednala pořádek. My v našem pokoji jsme toho moc nenaspali, protože jsme pochopitelně měli strach. Kdo ví, jestli by tito lidé nebyli schopní přijít se nám pomstít za to, že jsme na ně zavolali policii. Všichni jsme tedy spali přibližně dvě hodiny. Kolem čtvrté hodiny ranní už nám pod okny stáli zas a hulákali, že je čas vstávat a pracovat.

Teď se přesuneme na samotné pracoviště. K řádkům jsme byli rozestavěni kolem 7:30 a chmelař začal dvojicím vysvětlovat, jak se dělá klička na drátku a jak se zapíchává drátek do země. Bylo nám jasné, že když stojíme nahoře, řada se na nás dostane tak za hodinu. Naštěstí za námi přišel náš učitel a vše podstatné nám vysvětlil. Moje dvojice začala pracovat asi v 8:30. Za nějakou chvíli k nám přišel chmelař a vysvětlil nám, že ke každé babce se mají zapíchnout dva drátky, ale když bude víc drátků než rostlin, vůbec nebude vadit, když k jedné babce zapíchneme drátků víc. S kamarádkou jsme to odkývaly a pracovaly podle toho. Když už jsme udělaly kus práce, přišla za námi jedna z dohlížejících pracovnic a řekla nám, že máme drátky dávat v rozestupech asi 10 cm a prý vůbec nevadí, když rostlina v místě zápichu nebude. Znovu jsme odkývaly a pracovaly podle toho. Nakonec k nám přišla další pracovnice a řekla, že rozestupy mají být na délku pícháku a v jedné lajně, aby mohl projíždět traktor. Takže jsme zase pracovaly podle pokynů někoho jiného.
Za 10 hodin práce jsme jen tak tak stihly dodělat jeden řádek (tj. necelých 300 drátků na jednoho). jelikož nám bylo strháváno 65,- za jídlo a cena jednoho drátku byla asi 0,20,-, vydělaly jsme si 50 korun. V celkovém součtu jsme tedy ještě 15,- prodělaly. A nebyly jsme sami. Pokud vím, vydělali se asi dva lidé a to 3 koruny.
Aby toho nebylo málo, dozvěděla jsem se od kamaráda, že jedna z dohlížejících prošla náš řádek a nadávala, že se to bude muset všechno vytrhat a zapíchat znovu, protože je to celé špatně. Nám ale nikdo nedal školení, my nevěděly, jak to má vypadat správně. Další, co lidé zaslechli od těchto bab (jinak to opravdu říct nejde) byly tyto perly: „Mají to úplně blbě! Drátky mají být do Véčka a napnuté a ne takhle křivě a volně, tohle jsme si nedomluvili! Nechám je to všechno vytrhat! Studentíci si chodí stěžovat profesorovi, na toho si taky došlápnu! Šmejdi!" a to je jen skromný výčet.

Vraceli jsme se po dni tak utahaní a otrávení, že jsme se mezi sebou dohodli, že pokud to bude možné, pojedeme domů. Náš učitel z nás viditelně byl zklamaný, ale násilím nás tam nedržel. Po jednom dni brigády nás ze 42 odjíždělo skoro 30. Nebylo to ani tak tou prací, jako tím přístupem všech zemědělců, kteří se chovali, jako bychom byli největší blbci, když bez vysvětlení první den nevíme hned automaticky co a jak. Připočtěte k tomu ubytování a zvlášť pak problémy našeho pokoje a nemůžete se ani divit, že jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli.

Samozřejmě nevím, zda jsou chování a podmínky placení/neplacení na všech chmelnicích stejné, ovšem tohle bylo opravdu otřesné. Pokud i vy máte zkušenosti s chmelovou brigádou, moc ráda si je přečtu v komentářích, protože mě opravdu zajímá, zda je tohle novou normou a nebo jsme jen kápli na špatné lidi.

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

  1. Jé tak to je mi líto, že máš z chmelové brigády špatné zkušenosti, já jsem měla brigády moc ráda, máme velké chmelnice ve vedlejší vesnici a místní JZD vždy vyhlásilo brigádu, kdy nám přiřadily řádky a bylo na nás, kdy rostlinky na drátky namotáme, měly jsme na namotání cca týden. Je to dost makačka, bolavý záda, nohy, došlehaný ruce a vždy nám vyšlo buď upršené počasí nebo zas moc vedro a spálený záda od sluníčka. Ale po finanční stránce to byla super brigáda, teď bohužel kvůli škole nestíhám, ale za rok mám zase tuto akci ráda. A za jeden řádek jsme měli i 1400 Kč, takže jsem si vždy vydělala na dovolenou u moře. :)
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. Snad se nebudeš zlobit za malou radu. Prokládej články fotkami nebo obrázky. Takhle je to hrozně "šedivé", takový blok písmen. Mohlo by to odradit od přečtení :-)
    Jinak, škoda, brigády jsem na škole mývala ráda.
    www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Chvíli jsem i uvažoval nad tím, že by účast nemusela být špatná (on nám i jeden učitel říkal, že je to super věc a že nevíme o co se připravujeme), ale jak to čtu, tak jsem nakonec rád, že jsem nejel... Tvojí špatné zkušenosti je mi líto, ale bohužel se stalo...

    OdpovědětVymazat
  4. Já byl na chmelu s prumkou jednou, také na zavádění a od té doby nemám rád manuální práci. Jednak ubytování, ano, to bylo v opravdu žalostném stavu, jak pokoje, tak toalety a sprchy, nemluvě o jídle, které mohlo pocházet bůhví odkud. Co se týče peněz, byli jsme na tom nejspíš líp než vy, každopádně to také nebyla žádná sláva. Osobně se divím, že chmelnice mají tak málo peněz, když pivo jde tak na odbyt...

    Zprávař

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle je moc. To na tu ubytovnu nechodí žádné kontroly nebo tak? Já teda nejsem žádná fiflena, která by potřebovala mít čisté a dokonalé prostředí, ale když na tom místě spím, tak by mi mělo být alespoň příjemné :/ Já tě teda obdivuju, že jsi se dokázala na takovou brigádu přihlásit. Já jsem nějakou sháněla, ale nic jsem nesehnala a na tohle bych nešla, ani kdyby to byla poslední možnost.

    http://fromdigi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. To je neprijemna zkusenost :(
    Ja byla na malinach ve Skotsku, melo to sva proti, bydleni bez elektriky a topeni, ale hromadna mistnost k dispozici byla...prvni dny jsem si vydelala treba jen 10 liber, casem ale treba 40 za den, takze se dalo i nekde podivat. Je ale fakt, zepo SKOLNICH praxich nemam rada praci na zahrade.

    OdpovědětVymazat
  7. NA chmelovy brigádě sem nebyla, ale byla jsem na záběru plodů podobných borůvkám. Nebylo to tak hrozné, e žádná sláva to taky nebyla, ale asi za 4 dny jsem si vydělala cca 1600 Kč, což pro mě není zas tak špatné.
    Irresistible Steffani.

    OdpovědětVymazat
  8. Ja byl na chmelove brigade nedaleko.Zatce(asi rok 2016)Neco podobneho jsem zazil.Vazal jsem likove povrazky z pojizdejici plosiny na drat nademnou.Co metr,to slucka.Na treti den jsem zasel za vedouci,aby mi ukazala kolik jsem vydelal.Zjistil jsem,ze ze tri lidi na plosine,jsem vydelal:1den/ 50,-kc mene,nez zbyli dva.Bylo mi receno,ze se vedouci z Havirova zmylila.Jeste v ten vecer jsem odjel z brigady do sveho bydliste v Orlove.Stratil jsem duveru,byl jsem obelhan.Dnes je Velikonocne pondeli roku 2020.Je koronavyrus-pandemie na celem svete.Hranice jsou dookola uzavrene.Zahranicni pracovnici ze Slovenska,Ukrajiny,nemohou prijet na brigady.Je nedostatek lidi,ochotnych jet na brigadu.Ja bych mohl,ovsem kdyz jsem si precetl vas zazitek,ktery se podobal s mym,ohledne ubytovani a stravy,tak to musim korigovat a hlasit se nebudu.Trncik Ladislav z Orlove Mobil:704255601

    OdpovědětVymazat
  9. O chmelových brigádách už jsem slyšela, na žádné jsem ale nikdy nebyla. Sama jsem se teď nedávno dívala po nějaké brigádě na léto a nakonec se mi podařilo najít jednu ve vinohradu. Tuším, že to bylo přes tento pracovní portál. Není to až tak náročné a je to docela dobře placené, takže jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  10. Jo na chmelu jsem byla kdysi dávno taky a bylo to teda něco :-D . Na druhou stranu ale máme na co vzpomínat :-D . Už několik let podnikám, tak jsem si myslela, že už na žádnou brigádu nepůjdu, ale situace se změnila. Vzhledem k tomu, jaká je situace a že jsme museli zavřít hotel, tak jsme bez příjmu. Navíc jsme v létě koupili do hotelu nějaké nové vybavení , takže nám peníze pomalu dochází.

    OdpovědětVymazat
  11. My přišla chmelová brigáda docela fajn. Ale je to možná tím, že jsem chlap. :) Ale je jasné, že spousta možných zaměstnavatelů spoléhá na to, že je to levná pracovní síla a že to brigádníci dělají asi z toho důvodu, že je to baví. Jako tomuhle moc nerozumím. ;-) Ale já jsem si vyjednal docela dobrou hodinovku a bral jsem to tak, že k tomu ještě poznám nové lidi. ;-)

    OdpovědětVymazat